vineri, 29 iunie 2018

Universitatea de Stat din Tiraspol – factor de dezvoltare și promovare a performanței în educație


La 27-28 iunie 2018 în cadrul Universităţii de Stat din Tiraspol (Chişinău, str. Iablocikin 5) a avut loc Workshop-ul „Tehnologii performante în educaţie”. La acest eveniment au participat peste 600 de cadre didactice din republică, atât din mediul universitar, cât și din instituțiile preuniversitare și preșcolare, inclusiv persoane din mediul de afaceri și organizatii nonguvernamentale.
Evenimentul a fost deschis de dl Coropceanu Eduard, Rectorul UST, care  prin mesajul de salut a evidențiat importanța de a informa comunitatea pedagogică cu tendințele actuale în metodologia didactică și cele mai inovative tehnologii care vin în ajutorul profesorului, în scopul organizării unor activități educaționale productive, interactive și creative. Dl Rector a mai subliniat faptul, că datorită evoluției socio-economice, se impune revizuirea și perfecționarea unor elemente ale procesului educațional. În acest context, învățământul universitar și învățământul general în politicile sale de activitate, necesită să păstreze legătura și continuitatea procesului de dezvoltare a personalității elevului și pedagogului.
Ne bucurăm să menționăm faptul, că la acest deosebit eveniment a participat reprezentantul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Dl Păgânu Victor – specialist principal, care a subliniat că inovația, performanța și dezvoltarea încep în universitate și necesită a fi în același context cu cerințele pieții muncii.
Activitățile practice în cadrul workshop-ului „Tehnologii performante în educaţie” au fost realizate în cadrul celor 5 ateliere:
Atelierul I. Demonstrarea experimentelor efectuate cu laboratorul digital în procesul de învăţământ la fizică, chimie, biologie şi geografie.

Atelierul II. Demonstrarea roboţilor în acţiune. 

Atelierul III. Prezentarea lecţiilor la tabla interactivă Smart Notebook a laureaţilor concursului „Cea mai bună lecţie Smart”.

Atelierul IV. Tehnici interactive de predare-învăţare-evaluare.

Atelierul V. Tehnici de dezvoltare a creativităţii practice şi a percepţiei culorilor. 

Mircea Snegur a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișină


La Universitatea de Stat din Tiraspol (UST)  cu sediul la Chișinău a avut loc ceremonia de înmânare a însemnelor de Doctor Honoris Causa a instituției doctorului în agricultură Mircea Snegur – primul preşedinte al Republicii Moldova (1990-1996).
În tradiţionalul Laudatio, prezentat de Lora Moșanu, dr., conferențiar universitar, prorector, s-a spus că  titlu este acordat primului Preşedinte al Republicii Moldova în semn de înaltă apreciere contribuţiei sale personale la salvarea și dezvoltarea Universității de Stat din Tiraspol în urma ostilităților din anul 1992 cu trupele separatiste din stânga Nistrului.
Eduard Coropceanu, dr., prof. univesritar, rector UST, a salutat contribuția primului președinte al Republicii Moldova la afirmarea suveranităţii şi independenţei statului și au apreciat înalt eforturile depuse de către primul preşedinte la edificarea statului de drept, liber şi democratic, la accelerarea procesului de recunoaştere pe plan internaţional a Republicii Moldova.
Mircea Snegur, în remarcabila sa alocuțiune, a punctat etapele de formare şi dezvoltare a Republicii Moldova și a amintit că Declararea Independenţei a fost pregătită de către clasa politică cu mult înainte de puciul din august 1991 de la Moscova. Mircea Snegur a fost cel care, pe 27 aprilie 1995, a venit cu o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei, prin care se stabilea că numele corect al limbii noastre este „română”.
Liubomir Chiriac, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, a afirmat că primul președinte al Republicii Moldova a jucat un rol important în consolidarea și dezvoltarea UST după evacuarea instituției la Chișinău. „Astăzi practic în toate localităţile republicii, în instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, în centrele universitare şi de cercetare activează absolvenţii universităţii. Totodată trebuie de subliniat că calea parcursă de universitate este destul de dramatică şi reflectă întocmai fenomenele sociale prin care a trecut şi trece Republica Moldova”.
Universitatea de Stat din Tiraspol a fost constituită în anul 1930 și este prima instituție de învățământ superior din țară. În urma războiului transnistrean din 1992 a fost izgonită de forțele separatiste  din orașul Tiraspol și evacuată în Chișinău, unde continuie să activeze până în prezent.  În cadrul UST au fost pregătiți circa 100 de mii de specialiști de înaltă calificare pentru economia națională, inclusiv pentru sistemul educațional din Republica Moldova.

marți, 26 iunie 2018

AVIZ


Joi, 28 iunie 2018, ora 1000, în Sala de festivități (str. Ghenadie Iablocichin 5) va avea loc ședința lărgită a Senatului UST cu participarea membrilor colectivului, la care primului Președinte al Republicii Moldova – Dlui Mircea Snegur i se va conferi titlul Doctor Honoris Causa al UST.

duminică, 24 iunie 2018

Invenții apreciate la Salonul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara

În perioada 13-15 iunie 2018 Societatea Inventatorilor din Banat  a organizat la Timișoara Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia”, ediția a IV-a. Universitatea de Stat din Tiraspol a participat cu două invenții (Eduard Coropceanu), care au fost apreciate cu medalie de aur și medalie de argint.

sâmbătă, 9 iunie 2018

Medalie de aur la Salonul de Creativitate şi Inventică EUROINVENT

Facultatea Biologie şi chimie a obţinut medalia de aur la cel mai prestigios Salon (român şi regional) de Creativitate şi Inventică EUROINVENT, care a avut loc în perioada 17-19 mai 2018, la Iaşi (România). La  cea de-a 10-a ediţie a Expoziţiei Europene a Creativităţii şi Inovării „EUROINVENT-2018” au participat cercetători din peste 40 de ţări de pe diferite continente.
Universitatea de Stat din Tiraspol, care a participat cu lucrarea „The complex agent with antioxidant properties” (Eduard Coropceanu) a obţinut medalia de aur, fapt care confirmă valoarea tradiţiilor şcolilor ştiinţifice a instituţiei fondatoare a învăţământului superior din Republica Moldova. 

luni, 4 iunie 2018

Mobilitatea profesorilor UST la Universitatea pedagogică din Cracovia, Polonia

În baza acordului de colaborare cu Universitatea pedagogică din Cracovia, Polonia, semnat în data 22.02.2017, în perioada 20.05.2018-27.05.2018, un grup de profesori de la Universitatea de Stat Tiraspol au petrecut un stagiu de mobilitate academică. Astfel, au fost stabilite relații de cooperare cu reprezentanți din diferite laboratoare de cercetare din cadrul mai multor facultăți, s-au elaborat planuri comune referitor la unele aspecte de cercetare în vederea colaborării pe viitor, publicarea unor materiale în revistele Universității de Stat Tiraspol și Universitatea Pedagogică din Krakow. Totodată, echipa de profesori de la UST au participat cu rapoarte în cadrul Congresului III internațional ”Uniwersalizm pracy ludzkiej praca jako wyznacznik egzystencji człowieka” (Universalismul muncii oamenilor ca determinant al existenței umane), la invitația dl Nobert Pikula, dr. hab, prof., directorul Institute Pracy Socjalney (Institutul de Asistență Sociala). S-a discutat și referitor la schimbul de experiențe în ceea ce privește programele de studii în procesul de instruire, cercetare și perfecționare a cadrelor didactice și științifice, studenților, masteranzilor și doctoranzilor.