joi, 31 octombrie 2019

Ședința Seminarului științifico-metodic „Didactica chimiei și biologiei”

          La 31 octombrie 2019 în cadrul facultății Biologie și chimie a avut loc ședința Seminarului științifico-metodic „Didactica chimiei și biologiei”, în cadrul căreia au fost prezentate comunicările:
1. Formarea competenței ecologice la orele de chimie prin intermediul proiectelor. Elena Chilbovici.
2. Abordarea integrată în domeniul Știinte ale Naturii ca premisă în formarea competenței de cercetare. Natalia Rotari.
3. Inter/transdisciplinaritate în cadrul orelor de chimie. Oxana Vartic.
4. Lansare de carte „Jocul didactic la chimie – metodă interactivă de motivare pentru instruire”. Tatiana Patraș.
În cadrul seminarului au fost discutate tendințele actuale ale metodologiei didactice și căile de implementare a prevederilor Curriculumului (ediția 2019).

marți, 29 octombrie 2019

Lecţia publică „Tranziţii de fază în materiale inteligente”, Dr. Gabriel Florian şi Prof. Petre Rotaru de la Universitatea din Craiova

VINERI, 01 noiembrie 2019, la ora 1110  în sala 427, va avea loc lecţia publică „Tranziţii de fază în materiale inteligente”, ţinută de către Dr. Gabriel Florian şi Prof. Petre Rotaru de la Universitatea din Craiova.

Şedinţa Seminarului ştiinţifico-metodic „Didactica chimiei”

AVIZ

La 31 octombrie 2019, ora 14.00, va avea loc şedinţa
Seminarului ştiinţifico-metodic „Didactica chimiei”

Subiectele propuse pentru discuţie:
                                                                   
1. Formarea competenţei ecologice la orele de chimie prin intermediul proiectelor. Elena Chilbovici.
2. Abordarea integrată în domeniul Ştiinte ale Naturii ca premisă în formarea competenţei de cercetare. Natalia Rotari.
3. Inter/transdisciplinaritate în cadrul orelor de chimie. Oxana Vartic.
4. Lansare de carte „Jocul didactic la chimie – metodă interactivă de motivare pentru instruire”. Tatiana Patraş.

  
(Chişinău, Universitatea de Stat din Tiraspol, str. Drumul Viilor 26A, et. 2, Sala de lectură)


Pentru informaţii suplimentare poate fi contactat vice-preşedintele Seminarului - Dr. Diana Chişca - 079037085

vineri, 25 octombrie 2019

Ședința Cercului de Botanică cu genericul „Secretele gutuiului”


La 24 octombrie 2019, în holul Blocului de Biologie, UST, a avut loc ședința cercului de Botanică cu genericul „ Secretele gutuiului”. Din componența echipelor concurente au făcut parte elevii clasei a X-a de la Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojușna și studenții anului I, ai facultății de Biologie și chimie, Universitatea de Stat Tiraspol. La etapa I a ședinței -„Gutuiul –inspirație spre creație”, juriul a apreciat la ambele echipe atât creativitatea, originalitatea, cât și prezentarea temei pentru acasă. În cadrul etapei a II „ Din poșta gutuiului” alături de concurenți au participat și doritorii din sală, printre care s-au aflat studenți, masteranzi de la facultate, precum elevi și profesori de la unele instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Chișinău, cum ar fi: Liceul Teoretic „Orizont”, Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. Etapa III a fost dedicată în exclusivitate fructului de gutui prin prizma literaturii, tradiției și artei culinare. Ședința cercului a culminat cu interpretarea de către toți cei prezenți a colindului „ Galbenă gutuie”.
 
 
 
 
 
 Mulțumim tuturor participanților pentru buna desfășurare a activității Cercului de Botanică și atmosfera caldă, prietenoasă, plină cu aromă de gutuie! Vă așteptăm cu drag la următoarele ediții.

miercuri, 23 octombrie 2019

Contribution on Graphite Formation in Commercial Cast Irons

Luni, 21 octombrie 2019, la ora 14:00 a avut loc prezentarea lecției publice Contribution on Graphite Formation in Commercial Cast Irons (Contribuţii la investigarea formării grafitului în fonte) de către Dl. Prof. Univ. Dr. Iulian RIPOŞAN, Cancelar al Universității POLITEHNICA din București). De asemenea, i-a fost conferit titlul de “Visiting Professor” al Universităţii de Stat din Tiraspol. Au participat profesori și studenți ai Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, precum şi ai Facultăţii de Biologie şi Chimie (dr. Nicolae Aluchi, dr. Eduard Coropceanu, dr. Lora Moșanu, dr. Ion Arsene, dr. Diana Chișca, studenții Zinaida Purcel, Vera Cociu, Mihaela Pascal, Anastasia Danu și alții).