sâmbătă, 28 decembrie 2019

Seminarul științifico-metodic ,,Didactica Chimiei și Biologiei” – ,,Abordarea metodologică de la A la Z a proiectelor STE(A)M”


Facultatea Biologie și chimie a Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău) invită profesorii și elevii din licee interesați de metodologia de elaborare și notare a proiectelor STE(A)M la Seminarul științifico-metodic ,,Didactica Chimiei și Biologiei” cu tematica ,,Abordarea metodologică de la A la Z a proiectelor STE(A)M”, care se va desfășura la data de 09 ianuarie 2020, ora 14.00, UST, strada Drumul Viilor 26A.
Seminarul este o etapă pregătitoare pentru Conferința științifico-practică „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă” care va avea loc în perioada 21-22 martie 2020, în cadrul căreia vor fi expuse proiectele/ elaborările elevilor din licee. În cadrul seminarului vor fi acordate consultații referitor la organizarea activităților și elaborarea produselor în contextul metodologiei STE(A)M. 
Pentru a asigura buna organizare a seminarului și a pregăti certificatele de participare toți doritorii (profesori și elevi) sunt rugați să se înregistreze până la 5 ianuarie 2020. Înregistrarea aici.

vineri, 6 decembrie 2019

Lecţia publică „Cunoaşterea adâncurilor – o metodă de cercetare a biodiversităţii subacvatice”, doctor, profesor universitar, Liviu-Dan Miron


La data de 06 decembrie curent, facultatea Biologie și chimie a Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișinău) i-a avut ca oaspeți pe domnul doctor, profesor universitar, Liviu-Dan Miron – prorector cu activitatea de cercetare ştiinţifică, inovare, transfer tehnologic şi relaţii internationale a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” (Iași, România) și pe domnul academician Ionel Miron. Domnul Liviu-Dan Miron a prezentat lecția publică „Cunoaşterea adâncurilor – o metodă de cercetare a biodiversităţii subacvatice” în care a prezentat unele aspecte ale odiseei subacvatice românești. Studenții s-au arătat captivați de frumusețea adâncurilor, iar ulterior au urmat un șir de întrebări asupra celor prezentate.

luni, 2 decembrie 2019

Stagiul de formare ştiinţifico-didactică în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion lonescu de la Brad”, Iaşi, România

      În perioada 24-30 noiembrie 2019, profesorii din cadrul facultăţii Biologie şi chimie, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chişinău) Eduard Coropceanu, Nicolae Aluchi, Tudor Cozari,  au realizat stagiul de formare ştiinţifico-didactică în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion lonescu de la Brad”, Iaşi, România. În perioada desfăşurării  stagiului, profesorii au prezentat lecţii publice: Dl Eduard COROPCEANU – Biotehnologii eficiente în baza compuşilor coordinativi pentru agricultură, medicină şi industria alimentară; Dl Nicolai ALUCHI – Interrelaţiile modificărilor capacităţii de reţinere a apei, conţinutului de prolină şi rezistenţei plantelor la secetă şi Dl Tudor COZARI –  Lumea animală a Republicii Moldova: diversitate, ecologie, protecţie. În timpul realizării stagiului de formare ştiinţiico-didactică, cadrele didactice au facut cunoştinţă şi cu baza tehnico-materială a universităţii gazdă. Au fost discutate aspecte ale colaborării interinstituţionale, mobilităţi ale studenţilor şi profesorilor, inclusiv în cadrul programului Erasmus+. Au fost planificate o serie de activităţi didactice şi de cercetare comune.