joi, 19 decembrie 2024

Mobilitate academică la Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași, România

 

În perioada 09-13.12.2024 trei cadrele didactice de la Facultatea Biologie și Chimie a UPSC: Cozari Tudor, dr. hab., prof. univ.; Coropceanu Eduard, dr., prof. univ. și Aluchi Nicolai, dr., conf. univ. au realizat mobilitate academică în cadrul programului Erasmus+ pentru mobilitatea personalului de predare (KA171-HED) la Universitatea de Științele Vieții "Ion Ionescu de la Brad" din Iași, România. Obiectivele generale ale mobilității au fost: prezentarea ciclului de lecții pentru studenții USV "Ion Ionescu de la Brad" din Iași; familiarizarea cu deparatmentele, laboratoarele și personalul didactic și de cercetare din instituție, analiza obiectivelor curriculare ale programelor de studii în domeniul biologiei și chimiei la Facultatea de Agricultură a USV; dezvoltarea relațiilor de colaborare în domeniul creșterii productivității culturilor agricole. În cadrul mobilității s-a realizat un schimb de experiențe didactico-științifice reciproc avantajoase cu colegii de la USV; au fost identificate parteneriate pentru proiecte de cercetare. Dl Cozari Tudor a realizat o lansare de carte: Animalele. Enciclopedie ilustrată, vol. 3 și următoarele prelegeri: Concepte ecologice și evolutive ale comportamentului animal;  Comportamentul reproductiv al animalelor: aspecte ecologice și evolutive; Comportamentul teritorial al animalelor: aspecte ecologice și evolutive; Selecția naturală, genele și comportamentul animalului. Dl Coropceanu Eduard a realizat următoarele prelegeri: Sinteza compușilor coordinativi cu proprietăți utile; Condiții pentru sinteza compușilor cu proprietăți utile; Dioximați ale metalelor de tranziție cu proprietăți de stimulare a proceselor de biosinteză la microorganisme; Compuși coordinativi și compoziții – stimulatori ai creșterii productivității plantelor. Dl Aluchi Nicolai a realizat următoarele prelegeri: Regimul hidric al plantelor; Pigmenții aparatului fotosintetic; Mecanismul fotosintezei; Căile de oxidare a glucidelor. Mobilitatea realizată a contribuit la creșterea nivelului de pregătire personală didactico-științifică la disciplinele de profil ale facultăților și la aprofundarea competențelor studenților din ambele universități.

Informația despre lansarea de carte poate fi urmărită în reportajul de la TVR Iași:

https://www.facebook.com/share/r/15RQaBZ72b/


vineri, 13 decembrie 2024

Ședința Cercului „Botanistul”

 

La UPSC, în Laboratorul de Inteligență Artificială creativă, Facultatea FMTI, UPSC, în data de 6 decembrie 2024, s-a desfășurat ședința interdisciplinară a Cercului științific studențesc „BOTANISTUL” cu tema: STEAM și limbajul culorilor din lumea florilor, fluturilor, coralilor, fractalilor și personalitatea omului.

Ședința a fost organizată și coordonată de către Eugenia Chiriac, dr., conf. univ., catedra Biologie Vegetală și Natalia Lupașcu, dr., conf. univ., catedra Informatică și Tehnologii Infotmaționale, șefa Laboratorului de Inteligență Artificială Creativă.

Un cuvânt de salut l-au avut Dna Sofia Grigorcea, dr., conf. univ., șefa catedrei Biologie Vegetală și Dl Nicolai Aluchi, dr., conf. univ., decanul Facultății Biologie și chimie, UPSC, care au evidențiat rolul tematicii cercului reflectat prin splendoarea culorilor. Culorile sunt parte din viața noastră, ne influențează dispoziția, caracterul, personalitatea, ș.a.

Dna Eugenia Chiriac, unul dintre coordonatorii ședinței a vorbit despre actualitatea tematicii alese, menționând că educația STEAM este un mod captivant și inspirat de a conecta experimentele educaționale cu oportunitățile din viața reală. Este o abordare interdisciplinară, centrată pe rezolvarea problemei din lumea reală, iar pentru aceasta, este necesar de a le arăta elevilor/studenților relevanța acestor activități, ajutându-i să facă legătura între ceea ce studiază, de ce studiază și cum ar putea să folosească acest lucru în viitor. De ce culorile? Deoarece, viața noastră este saturată de culoare, iar noi oamenii, suntem marcați de culori, în acest context, nici un alt aspect important al vieții noastre nu este mai complicat și mai puțin înțeles ca culoarea.

La ședință au participat: elevii claselor a VIII-a A, VIII-a B, VIII-a C, VIII-a D, IX-a A și a IX-a A de la IPLT „Spiru Haret” din mun. Chișinău, împreună cu Dna Odetta Țiganaș, dr., profesoară de biologie, grad didactic superior; elevii claselor a X-a A, XI-a A, IPLT „Alexandru cel Bun”, orașul Sîngera, mun. Chișinău, împreună cu Dna Natalia Antoci, profesoară de biologie, grad didactic I; Dna Zinaida Chiosa, profesoară de chimie, Liceul Privat „Da Vinci”, grad didactic superior, șefa catedrei Științe și TIC, mun. Chișinău; elevi de la IPLT „Mihai Marinciuc”, mun. Chișinău împreună cu Dna Liliana Sergheev profesoara de biologie și chimie, grad didactic I.

Inspirația, creativitatea, pasiunea și responsabilitatea au fost la ordinea zilei.

O comunicare interesantă și captivantă cu tema Culori și conexiuni: flori, design, modă a fost prezentată de Corina Druță-Andronachi, masterandă, programul Nutriție umană, USMF„Nicolae Testemițanu”. Maria Mânăscurtă, studenta anului II, programul Biologie și Chimie, UPSC, a activat publicul cu o energie aparte, evidențiind simbolul florilor în viața noastră și semnificația culorilor lor, oferind fiecărui participant la discuție, câte o ilustrată confecționată manual de către ea, cu floarea și culoarea preferată. Paula Cebotaru, studenta anului II, programul Biologie și Chimie, și Irina Mardari, studenta programului Biologie, facultatea Biologie și Chimie, UPSC, au captivat publicul cu informații interesante despre fluturii Morpho și culoarea albastră irizată, argumentând cu exemple de produse STEAM. Un interes deosebit a avut comunicarea Forma și culoarea Fractalilor – enigme ale naturii, prezentată de Bălănescu Mihaela, studenta anului II, programul Informatică, facultatea FMTI, UPSC. Anișoara Gheț, studenta anului III, programul Ecologie, Nicu Grigorcea, studentul anului II, programul Biologie și Chimie, și Bogdan Catlabuga, studentul anului I, programul Ecologie, facultatea Biologie și Chimie, UPSC, au animat publicul cu „Roata culorilor”, având la bază concursul „Eu și culoarea mea”. Despre splendoarea culorilor coralilor a vorbit Daniela Climov, studenta anului II, programul Biologie. Zinaida Chiosa, profesoară de chimie Liceul Privat „Da Vinci”, grad didactic superior, șefa catedrei Științe și TIC, mun. Chișinău a interesat pe cei prezenți cu comunicarea „Culori tradiționale: arta vopsirii firelor în portul popular românesc”, prezentând evoluția culorii de la origini până la ia românească, și demonstrând exponatele confecționate de Dumneaei. Au fost prezentate experiențe interesante, completate de filmulețe inspirate, realizate de studenți, de exemplu: Culorile fierbinți sau Cum influențează culoarea absorbția căldurii, efectuate de către Maria Mînăscurtă și Paula Cebotaru; Culorile strălucitoare, sau Ce se întâmplă când amestecăm ulei și apă?, executat de Nicu Grigorcea. Studentul anului II, programul Biologie și Chimie, Mihai Botnaru a efectuat experiența Cromatografia colorată, sau Cum putem separa culorile din cerneală, precum și concursul „Istețime și culoare”. Un grup de elevi talentați de la IPLT „Spiru Haret”, îndrumați de către Mihai Ostahi, profesor de Arte Plastice, au prezentat o expoziție fascinantă de lucrări proprii, pline de culoare, mister și pasiune.

Ședința s-a încheiat cu cântecul „Galbenă gutuie”, interpretat de elevele Alina Apostu și Ecaterina Oliinyk, clasa a VII-a C, IPLT „Spiru Haret, mun. Chișinău.

La sfârșitul ședinței, studenții, elevii care au participat activ, precum și profesorii au fost apreciați cu Diplomă de participare. Toți participanții au fost captivați de momentele petrecute în cadrul ședinței, exprimându-și dorința de a mai participa la asemenea activități.