luni, 3 martie 2025

Concursul Internațional „Tânărul cercetător”, ediția a VI-a

 

La 2 martie 2025, în cadrul Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a VI-a ediție a Concursului Internațional „Tânărul cercetător”.

La deschiderea manifestării au venit cu un cuvânt de salut Dl Eduard COROPCEANU, directorul ICITT, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă” din Chișinău și Dl Nicolai ALUCHI, decanul Facultății Biologie și Chimie, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă” din Chișinău.

Pentru participare la concurs, au fost depuse proiectele a peste 100 de echipe de elevi din Republica Moldova și România, dintre care 91 au fost selectate conform criteriilor de eligibilitate. Concursul s-a desfășurat pe două domenii: 1. Proiecte STEM; 2. Proiecte de cercetare. Numărul elevilor participanți în cadrul echipelor de cercetare este de aproximativ 250, iar a profesorilor coordonatori – circa 100.

La prezentarea celor mai bune lucrări din cadrul Concursul Internațional „Tânărul cercetător” au fost prezenți peste 200 de participanți.

Au fost oferite o serie de mențiuni: Premiul Mare, Cupa de Aur, Cupa de Argint, Cupa de Bronz, Medalii de Aur, Medalii de Argint, Medalii de Bronz.

 

Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare, creativitate și pasiune!

Conferința Ştiinţifico-Practică Internațională “Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, ediția a XII-a

 

La 1-2 martie 2025, în cadrul Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a XII-a ediție a Conferinței Ştiinţifico-Practice Internaționale „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea Dnei Diana ANTOCI, prorectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Moldova; Dlui Florin MUNTEANU, profesor universitar, doctor habilitat, membru titular al Academiei Tehnice din România; Dlui Eduard COROPCEANU, directorul ICITT, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă” din Chișinău; Dlui Nicolai ALUCHI, decanul Facultății Biologie și Chimie, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă” din Chișinău.

La Conferință au participat 565 de participanți din Republica Moldova, România, Ukraina, Brazilia, India.

În ședința plenară a conferinței au fost prezentate comunicările:

 1. Gabriela-Iulia DAVID, Mihaela-Carmen CHEREGI, Emilia-Elena IORGULESCU, Facultatea de Chimie, Universitatea din București, România

THE PENCIL GRAPHITE ELECTRODE IN THE VOLTAMMETRIC ANALYSIS OF BIOLOGICAL IMPORTANT COMPOUNDS

2. Lucia Carmen TRINCĂ,  Cristina Elena SCUTĂRAȘU, Andreea Paula COZMA, Alina TROFIN, Andra Sabina NECULAI-VĂLEANU,  Adina Mirela ARITON, Iași University of Life Sciences, Romania; Dancu Cattle Breeding Research and Development Station, Romania

INFLUENCE OF CARVACROL ADDITION ON THE STABILITY OF SUNFLOWER OIL

3. Florin MUNTEANU, Academia Tehnică din România, Președintele Centrului Științe complexe, București

ENGINEERING IN THE AGE OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE. COMPLEXITY AND TRANSDISCIPLINARITY

4. Elena GHERASIM, USM, Institutul de Zoologie, UPS „Ion Creangă” din Chișinău

DIVERSITY OF THE HELMINTH FAUNA OF THE AMPHIBIAN SPECIES BUFO BUFO AND BUFO VIRIDIS IN THE ECOSYSTEMS IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA

5. Yurii SHAPRAN, Hryhorii Skovoroda University in Pereiaslav, Ukraine

ORGANIZATION OF SCIENTIFIC RESEARCH IN THE PROCESS OF PROFESSIONAL TRAINING OF NATURAL SCIENCES SPECIALISTS

6. Andra-Cristina ENACHE, Corneliu COJOCARU, Petrisor SAMOILA, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iaşi, România

CHITOSAN-BASED ADVANCED MATERIALS FOR WASTEWATER TREATMENT: A COMPARATIVE STUDY ON ADSORPTION EFFICIENCY AND MOLECULAR INTERACTIONS

7. Antoaneta ENE, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, România

OUTDOOR GAMMA DOSE RATE IN URBAN SITES – IMPACT OF CONSTRUCTION MATERIALS USED FOR INFRASTRUCTURE DEVELOPMENT

 

În cele 5 secții ale conferinței: Realizări actuale ale chimiei și protecția mediului; Biodiversitate și ecologie; Materiale noi și biotehnologii; Tendințe actuale ale didacticii (Științe exacte); Tendințe actuale ale didacticii (Științe ale vieții) au fost prezentate comunicări în baza experienței didactice, rapoarte științifice în baza cercetărilor realizate.