miercuri, 17 februarie 2021

O prelegere dedicată Parazitismului – de o înaltă prestanță profesională

 Astăzi, 17.02.2021, după o perioadă îndeluncată de lâncezeală științifico-didactică din cauza lipsei unei colaborări cu studenții „față – în față”, am avut ocazia de a ne topi într-o adevărată revelație de pe urma faptului că l-am avut în fața noastră pe Domnul Liviu-Dan MIRON, Profesor, Doctor, vice-rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară ,,Ion Ionescu de la Brad (Iași, România) cu prelegerea Avantajele și Dezavantajele Parazitismului”.

Într-o manieră elegantă și profund explicită, Domnia sa a încercat să ne convingă (fapt care ia reușit în totalitate) că nu mai este ... „dracul așa de negru după cum îl fac oamenii” evaluând în calitate de avocat al uneia dintre cele mai neagreate de om grupe de animale – paraziții.

Pornind de la postulatul axiomatic științific conform căruia „Nimic în natură nu a apărut fără un anumit rost”, Profesorul Liviu MIRON a intrat în cele mai tăinuite detalii ale conviețuirii (coevoluției) omului cu paraziții care l-au însoțit dintotdeauna pe parcursul apariției și existenței acestora pe Terra. După o trecere succintă în revistă a celor mai recente publicații cu renume din lume la subiect, savantul Liviu MIRON ne-a explicat mecanismele adaptării diferitor grupe de organisme parazite care se întâlnesc în organismul nostru și care au adeseori un rol benefic asupra omului. Cu toate că acest fapt la care s-a referit profesorul Liviu MIRON ar părea oarecum straniu la prima vedere. Dar asta, doar la prima vedere, fiindcă în realitate lucrurile stau cu totul altfel...

Fiind captivați de argumentele aduse în favoarea paraziților, toți acei care îl ascultau și-au dat seama într-un final că un savant nu are dreptul de a ,,eticheta” conform obișnuinței noastre fenomenele sau faptele doar „în alb sau negru”; fenomenul relațiilor dintre paraziți și gazdele lor fiind unul cu mult mai complex și care adeseori cere o abordare imparțială, echidistantă pentru a pătrunde cu adevărat în esența lor.

O lecție-model, o prezentare foarte reușită și cu un „ecou profund” ce-a răsunat în inimile noastre; de aceea îi mulțumim profund pentru faptul că timp de peste o oră Domnia Sa a reușit să ne rupă din tumultul morcilos cotidian și să ne ducă în acea lume frumoasă și captivantă a ȘTIINȚEI și a magicii sale fiice pe nume CERCETARE.

În numele celor prezenți la prelegere,

cu drag, Prof. univ., dr. hab. Tudor COZARI

 

Chișinău, 17 februarie 2021, CHIȘINĂU – IAȘI. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.