miercuri, 29 martie 2023

ZIUA UȘILOR DESCHISE

 

FACULTATEA BIOLOGIE ȘI CHIMIE

a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău

organizează în format mixt

sâmbătă, 1 aprilie 2023, ora 10:00

 

ZIUA UȘILOR DESCHISE

 

Adresa: mun. Chișinău, str. Ion Creangă, 1

Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău, Blocul de studii nr. 1, etajul 1, Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” (CNIDE) 

 

Participanții de peste hotare se pot conectla eveniment accesați linkul:

https://meet.google.com/xvb-tpwx-tfv

 

PROGRAM

vCuvânt de deschidere

Nicolai ALUCHI, dr., conf. univ., Decan, Facultatea Biologie și chimie

vPrezentarea Facultății Biologie și chimie

Nicolai ALUCHI, dr., conf. univ., Decan, Facultatea Biologie și chimie

vDemonstrarea prezentărilor participanților la concursul internațional "Tânărul cercetător", ediția a IV-a, care au ocupat primele 4 locuri (proiecte STEAM și proiecte de cercetare)

Diana CHIȘCA, dr., conf. univ., catedra Chimie

v Înmânarea cupelor și medaliilor învingătorilor Concursului ˮTânărul cercetătorˮ, organizat de Facultatea Biologie și chimie a UPSC la 19.03.2023

Eduard COROPCEANU, dr., prof. univ., Director ICITT, UPSC

Nicolai ALUCHI, dr., conf. univ., Decan Facultatea Biologie și chimie

vSecvențe din activitățile studenților la Cercul de Chimie

Victor CIORNEA, doctor, catedra Chimie

vSecvențe din activitățile în afara orelor de curs la Biologie

Boris NEDBALIUC, dr., conf. univ., catedra Biologie Vegetală

Eugeniu CIOBANU, asistent universitar, doctorand, catedra Biologie Vegetală

Diana COȘCODAN, dr., conf. univ., catedra Biologie Animală

vTotalurile Universiadei 2023 la Chimie și Biologie

Ion ARSENE, dr., conf. univ., șef catedră Chimie

Sofia GRIGORCEA, dr., conf. univ., catedra Biologie Vegetală

 

 

 

Seminarul științifico-metodic „Didactica Biologiei și Chimiei”,

ora 12:30, regim online

Președinte – dr., prof. univ. Eduard COROPCEANU

 

Pentru conectare la eveniment accesați linkul:

https://meet.google.com/xvb-tpwx-tfv

 

PROGRAM

1.     Sofia GRIGORCEA, facultatea Biologie și chimie a UPSC. Micobioindicația.

2.     Tatiana CODREANU, LT „I. Vatamanu”, Strășeni. Instrumentariul digital pentru desfășurarea activităților educaționale la disciplina Chimie.

3.     Chiril BOINCIUC, Institutul Mamei și Copilului. Analize moleculare genetice.

luni, 20 martie 2023

La Facultatea de Biologie și Chimie, Concursul Internațional „Tânărul cercetător”, ediția a IV-a

 

La 19 martie 2023, în cadrul Facultății de Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a IV-a ediție a Concursului Internațional „Tânărul cercetător”.

Pentru participarea la concurs, au fost depuse proiectele a peste 100 de echipe de elevi din Republica Moldova și România. Concursul s-a desfășurat pe două direcții: 1. Proiecte STEM; 2. Proiecte de cercetare. Din toate dosarele depuse au fost selectate cel mai bine argumentate științific primele 100 de dosare, care au fost evaluate de către comisiile de la cele 2 direcții.

La eveniment, au fost prezenți peste 300 participanți. Au fost oferite o serie de mențiuni: Premiul Mare (2), Cupa de Aur (2),  Cupa de Argint (2), Cupa de Bronz (2), Medalii de Aur (10), Medalii de Argint (14), Medalii de Bronz (20).

Conferința ştiinţifico-practică internațională “Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”, ediția a X-a

 

La 18-19 martie 2023, în cadrul Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău a avut loc a X-a ediție a Conferinței ştiinţifico-practice internaționale „Instruire prin cercetare pentru o societate prosperă”.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea: Antoci Diana – prorectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Moldova; Dan Selişteanu  prorectorul Cercetare științifică și relații cu mediul economic a Universității din Craiova, România; Coropceanu Eduard, directorul ICITT, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău.

La Conferință au participat peste 400 de participanți din Republica Moldova, România, Franța, Ukraina. Au fost prezentate comunicări în baza experienței didactice, rapoarte științifice în baza cercetărilor realizate, care au fost abordate în ședința în plen și cele 4 secții:  Realizări actuale ale chimiei și protecția mediului;  Biodiversitate și ecologie; Materiale noi și biotehnologii; Tendințe actuale ale didacticii științelor. Materialele conferinței vor fi publicate în 3 volume.

marți, 14 martie 2023

Felicitări profesorului universitar Tudor COZARI!

 


Facultatea de Biologie și Chimie, precum și întreaga comunitate academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, felicită călduros profesorul universitar, doctorul habilitat, Tudor COZARI, cu obținerea titlului onorific de membru corespondent al Academiei de Științe A Moldovei!

Printre cei 19 membri corespondenți noi aleși în cadrul AȘM se regăsite și membrul colectivului nostru Tudor COZARI, doctor habilitat, profesor universitar, catedra Biologie Animală a Facultății de Biologie și Chimie.

Domnia sa a fost ales cu majoritate de voturi de către Secția „Științe ale Viețiiˮ la propunerea Comisiei de Evaluare condusă de reputatul savant-zoolog Ion Toderaș, doctor habilitat, profesor, academician și Doctor Honoris Cauza a Universității de Stat din Tiraspol (actualmente, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău).

Autor a peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 8 monografii, 34 de manuale școlare și universitate, 8 enciclopedii și numeroase alte cărți apreciate cu premii și medalii internaționale, profesorul Tudor COZARI este o personalitate bine cunoscută în știință și didactica biologiei; acesta fiind apreciat cu Premiul Academiei Române (2008) și Premiul Național (2013) pentru Colecția de carte în 8 volume „Lumea vegetală și animală a Moldoveiˮ în care a evoluat în calitate de autor și coordonator al colectivului de autori din cadrul Academiei de Științe a Moldovei și din alte instituții superioare de învățământ prestigioase din țară.  

Este membru al Colegiului de redacție a revistei „Romanian Journal of Biology-Zoologyˮ. Romanian Academy, Institute of Biology- Bucharest (2020 – prezent).

Pentru merite deosebite în domeniul științei și didacticii a fost premiat cu:

-        Ordinul Gloria Muncii;

-        Medalii de aur și de bronz la Saloanele Internaționale de Inventică;

-        Premiul „Boris Melnicˮ;

-        Medalia de argint a Academiei de Științe a Moldovei;

-        Medalia Dmitrie Cantemirˮ a AȘM.

Candidatura profesorului Tudor COZARI la acest concurs de alegere a membrilor Academiei de Științe a Moldovei a fost susținută de savanții unor centre de știință prestigioase din România: Directorul Institutul de Biologie al Academiei Române, academicianul Dumitru MURARIU; vice-rectorul Universității pentru Științele Vieții din Iași, membrul corespondent Liviu-Dan MIRON care, în mesajul lor de felicitare cu ocazia alegerii profesorului Tudor COZARI în calitate de membru corespondent au menționat:

...„FELICITĂRI, iubite Domnule Membru al Academiei de Științe a Moldovei, Prof. Dr. hab. Tudor COZARI. Pe lângă bucuria noastră personală, noi considerăm că de fapt, Academia de Științe a Moldovei s-a întărit cu un membru activ, întreprinzător, valoros. Cu mulțumire și specială apreciere pentru judecata dreaptă a AȘM. Dumitru MURARIU, Liviu-Dan MIRONˮ...

Mult stimate Domnule doctor habilitat, profesor universitar și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei!

În aceste zile memorabile pentru Domnia Voastră și a întregii comunități universitare a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangăˮ din Chișinău, primiți cele mai sincere urări de felicitare și de noi succese în știință și în educația tinerei noastre generații care, împreună cu dascălii lor, sunt adevărați promotori ai identității noastre naționale și a intrării cât mai rapide Republicii Moldova în familia comunității țărilor europene.