vineri, 29 iunie 2018

Mircea Snegur a devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol (cu sediul la Chișină


La Universitatea de Stat din Tiraspol (UST)  cu sediul la Chișinău a avut loc ceremonia de înmânare a însemnelor de Doctor Honoris Causa a instituției doctorului în agricultură Mircea Snegur – primul preşedinte al Republicii Moldova (1990-1996).
În tradiţionalul Laudatio, prezentat de Lora Moșanu, dr., conferențiar universitar, prorector, s-a spus că  titlu este acordat primului Preşedinte al Republicii Moldova în semn de înaltă apreciere contribuţiei sale personale la salvarea și dezvoltarea Universității de Stat din Tiraspol în urma ostilităților din anul 1992 cu trupele separatiste din stânga Nistrului.
Eduard Coropceanu, dr., prof. univesritar, rector UST, a salutat contribuția primului președinte al Republicii Moldova la afirmarea suveranităţii şi independenţei statului și au apreciat înalt eforturile depuse de către primul preşedinte la edificarea statului de drept, liber şi democratic, la accelerarea procesului de recunoaştere pe plan internaţional a Republicii Moldova.
Mircea Snegur, în remarcabila sa alocuțiune, a punctat etapele de formare şi dezvoltare a Republicii Moldova și a amintit că Declararea Independenţei a fost pregătită de către clasa politică cu mult înainte de puciul din august 1991 de la Moscova. Mircea Snegur a fost cel care, pe 27 aprilie 1995, a venit cu o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei, prin care se stabilea că numele corect al limbii noastre este „română”.
Liubomir Chiriac, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar, a afirmat că primul președinte al Republicii Moldova a jucat un rol important în consolidarea și dezvoltarea UST după evacuarea instituției la Chișinău. „Astăzi practic în toate localităţile republicii, în instituţiile administraţiei publice centrale şi locale, în centrele universitare şi de cercetare activează absolvenţii universităţii. Totodată trebuie de subliniat că calea parcursă de universitate este destul de dramatică şi reflectă întocmai fenomenele sociale prin care a trecut şi trece Republica Moldova”.
Universitatea de Stat din Tiraspol a fost constituită în anul 1930 și este prima instituție de învățământ superior din țară. În urma războiului transnistrean din 1992 a fost izgonită de forțele separatiste  din orașul Tiraspol și evacuată în Chișinău, unde continuie să activeze până în prezent.  În cadrul UST au fost pregătiți circa 100 de mii de specialiști de înaltă calificare pentru economia națională, inclusiv pentru sistemul educațional din Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.