luni, 30 noiembrie 2020

AVIZ

 

                            A V I Z

Studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice de la Universitatea de Stat din Tiraspol, interesate de tematica

PEROXIDUL DE HIDROGEN

ÎN MEDIUL AMBIANT, AGRICULTURĂ ȘI MEDICINĂ

sunt invitați să participe la prelegerea publică,

prezentată de

Acad. Prof. Gheorghe DUCA,

pe data de 2 decembrie 2020, ora 15:00

în regim on-line

(https://join.skype.com/kRobtaw16HlY)

 

STRUCTURA PREZENTĂRII

Întroducere. În prelegerea Prof. Gheorghe Duca sunt prezentate proprietățile și utilitatea peroxidului de hidrogen (PH) în natură, tehnologie și medicină. În mare măsură lecția este  rezultatul  cercetărilor autorului într-o perioadă de 47 de ani.

Cu 2,3 miliarde de ani în urmă PH dizolvat în apă a fost principalul oxidant biogen pană la apariția oxigenului în atmosferă.

Structura. Molecula de peroxid de hidrogen este extrem de polară, ceea ce duce la formarea de legături de hidrogen între molecule. Legătura O - O este fragilă, prin urmare, PH este un compus instabil și se descompune ușor, în deosebi sub influența luminii și în  prezența ionilor de metale de tranziție.

Proprietăți. Peroxidul de hidrogen este cel mai simplu reprezentant al peroxizilor. Lichid incolor cu gust „metalic”, solubil în apă, alcool și eter. Soluțiile  concentrate sunt explozibile.

Peroxidul de hidrogen are proprietăți oxidante și reducătoare. Oxidează nitriții în nitrați, eliberează iodul din ioduri metalice, oxidează compușii nesaturați. Peroxidul de hidrogen reduce sărurile de aur și argint, precum și  permanganatul de potasiu.

Mecanisme. Sunt prezentate mecanismele de descompunere a peroxidului de hidrogen sub influența luminii, ionilor de metale și  a compușilor coordinativi, la fel ca  și participarea PH în procesele de oxidare peroxidazică  a diferitor substanțe chimice.

Răspândirea. Se aduc date despre raspândirea PH pe planeta noastră,  in atmoasfera (apa de ploae), hidrosferă (oceane, mări, lacuri, râuri, ape subterane ect), In organisme vii etc.

În mediul ambiant PH este echivalentul oxdativ principal în procesele de autopurificare chimică a mediului ambiant. 

Datorită proprietăților oxidante puternice, peroxidul de hidrogen este utilizat pe scară largă  în industrie, de exemplu ca înălbitor în industria textilă și la fabricarea hârtiei, în producția de materiale poroase. Este folosit ca combustibil (oxidant) pentru rachete. Este utilizat în chimia analitică, agent de hidrogenare și de epoxidare a olefinelor.

În medicină soluțiile de peroxid de hidrogen sunt utilizate ca antiseptic. Sub influența catalazei PH se descompune cu eliberarea de oxigen, care favorizează coagularea sângelui și creează condiții nefavorabile pentru dezvoltarea microorganismelor. Peroxidul de hidrogen este foarte eficient pentru tratarea zgârieturilor mici, în special la copii - nu „ustură”. Cu toate acestea, poate provoca o ușoară senzație de arsură în zona plăgii deschise.  

Peroxidul de hidrogen și-a găsit o mai mare aplicație  în chirurgie, ca agent antiseptic, dezinfectant și deodorant.

Pentru uz intern, ca profilaxie împotriva multor boli, se folosește doar o soluție slab concentrată de peroxid de 3% și nu mai mult de o dată pe zi.

Deoarece peroxidul de hidrogen din corpul uman este produs de leucocite și granulocite, el devine necesar pentru metabolismul normal.  PH joacă un rol important în consolidarea sistemului imun din organismele vii, ceea ce poate servi în lupta contra diferitor maladii, inclusiv COVID-19;

Peroxidul este utilizat la tratarea  rănilor purulente, tăieturilor, zgârieturilor, leziunilor etc. Sterilizează suprafața pielii, previne apariția puroiului pe aceasta, contribuind astfel la vindecarea sa rapidă.

Peroxidul este utilizat și pentru a trata alergiile, bronșita cronică,  herpes,  hipertensiunea, gripa,  accidentul vascular cerebral, tumorile maligne,  boala Parkinson, artroza, scleroza multiplă, bolile de piele, scabia,  caria, nevralgia și multe altele.

Peroxidul de hidrogen este un antiseptic de neînlocuit pentru curățarea sângelui și pentru tratamentul bolilor infecțioase.

Peroxidul de hidrogen este utilizat pentru decolorarea părului  și albirea dinților.

În agricultură PH este larg utilizat în sisteme de irigații, dezinfectarea solului, prelucrarea  plantelor, producția hidroponică, conservare, dezinfectarea semințelor și a halelor de reproducție de păsări, bovine, porci, oi, iepuri, la abatoare, măcelării,  prelucrarea cărnii etc.

Peroxidul de hidrogen  în concentrații mici nu este toxic, iar soluțiile sale concentrate, în contact cu pielea, membranele mucoase și căile respiratorii, provoacă arsuri. Doza letală de 30% soluție de peroxid de hidrogen este 50-100 ml.

În industria alimentară soluțiile de peroxid de hidrogen sunt utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor tehnologice ale echipamentelor care sunt în contact direct cu produsele. În plus, la întreprinderile pentru producția de produse lactate și sucuri, soluțiile de peroxid de hidrogen sunt utilizate pentru dezinfectarea ambalajelor în tehnologia Tetra Pak.

În scopuri tehnice, peroxidul de hidrogen este utilizat în producția și sterilizarea echipamentelor electronice.

Pentru uz casnic PH se folosește în baie, bucătărie și în orice altă parte a casei pentru  dezinfecta jucăriilor, suprafețelor și tualetelor, prelucrarea fririgederului, mașininilor de spălat, înălbirea rufelor, curățirea covoarelor, oglinzilor, plăcilor ceramice, distrugerea mucegaiului,   curățirea tigăilor și oalelor.

PH este util în  curățarea  fructelor și legumelor pentru a le ajuta să rămână proaspete; ajută sa scapi de căpușe și mirosul urât al hainelor, accelereaza creșterea florilor de cameră,  înlătură algele din acvarium.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.