luni, 21 decembrie 2020

LECȚIA PUBLICĂ A DOMNULUI ACADEMICIAN GHEORGHE DUCA „CHIMIA ECOLOGICĂ”

 La data de 16 decembrie 2020 în cadrul Universității de Stat din Tiraspol, la Facultatea Biologie și chimie a avut loc lecția publică on-line prezentată de Dl academician, doctor habilitat, profesor universitar GHEORGHE DUCA, cu tema „CHIMIA ECOLOGICĂ”

Prelegerea acad. Gheorghe Duca ”Chimia Ecologică” a fost consacrată studenților, masteranzilor și doctoranzilor Facultății Biologie și chimie a Universității de Stat din Tiraspol.  

Scopul lecției a fost ca să-i învețe pe studenți să poată să combine principalele prevederi ale chimiei pentru mediul ambiant, să aibă o înțelegere destul de clară a relației dintre chimie și mediu, despre funcționarea biosferei în condițiile de presiune antropică în continuă creștere, despre rolul compoziției chimice și a metodelor avansate de analiză și  control al calității și locul chimiei în științele despre  mediul ambiant.

Problemele de mediu sunt întotdeauna extraordinar de dificile, deoarece sunt foarte diverse, îmbrățișând întregul sistem de relații dintre organismele vii și mediul de abitare.

Pentru a rezolva problemele de protecție a mediului, este necesar să se studieze modul în care se comportă în ea substanțele chimice, care sunt consecințele noilor tipuri de compuși chimici care intră în circuitul substanțelor din biosferă ca urmare a activității umane, adică este necesară o nouă abordare calitativă a evaluării interacțiunii umane cu mediul și influența acestuia asupra vitezei de schimbare a factorilor antropici și naturali. Odată cu constatarea acestor devieri, adesea negative, care apar în natură, este necesar să se procedeze la prognozarea și gestionarea calității mediului.

S-au adus argumente că chimia ecologică  ca știință care acoperă gama de fenomene din biosferă este strâns legată de problemele din chimie, biologie, ecologie, tehnologie chimică, fizică, matematică, agricultură etc.


Deoarece viața, precum și schimbările în compoziția  biosferei, sunt procese chimice, pentru a descrie și controla echilibrul chimic din biosferă, este necesar să se cunoască mecanismele chimice de interacțiune și transformare a substanțelor chimice și impactul lor asupra mediului  ambiant.

Acest domeniu de probleme ecologice  s-a dezvoltat într-o disciplină științifică separată – chimia ecologică, care este înțeleasă ca știința interacțiunilor chimice care formează compoziția chimică a mediului ambiant adecvată valorii biologice de abitare.

Chimia ecologică a fost promovată la Universitatea de Stat din Moldova și la Institutul de Chimie.

Sarcinile chimiei includ întrebări cu privire la gradul de influență al anumitor tipuri de acțiuni antropice asupra vieții, prezicând posibilele consecințe ale poluării chimice asupra organismelor vii. Aspectul dominant aici este biologic și rolul biologilor este preponderent.

Există și un alt aspect al relației dintre chimie și ecologie, care studiază compoziția calitativă și cantitativă a poluării antropice a biosfere ca urmare a activității umane industriale și agricole și a mecanismelor transformărilor chimice ale substanțelor din mediu ambiant. În rezolvarea acestor probleme, aspectul chimic este dominant, care este mai mult de competența specialiștilor din domeniul chimiei decât a biologiei. Această zonă a cunoașterii se numește chimie ecologică sau chimia mediului ambiant.

Sarcina chimiei ecologice sau a mediului ambiant  este de a reduce nivelul impacturilor antropice cât mai mult posibil prin dezvoltarea de noi sau modificarea proceselor tehnologice existente, dezvoltarea metodelor pentru tratarea eficientă a deșeurilor, dezvoltarea metodelor de predicție și reglare a nivelului de poluare chimică.

Lecţia publică s-a desfășurat on-line, studenţii au putut să adreseze întrebări şi să-şi expună părerile proprii, Dl Profesor Gh. Duca a oferit răspunsuri şi explicaţii ample.

La eveniment a fost prezent dl Rector, dr., prof. univ. Eduard Coropceanu, profesorii Catedrei Chimie, studenții și masteranzii specialităților Facultății Biologie și chimie.

 

Şef catedră Chimie

dr., conf. univ. Ion Arsene 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.