miercuri, 3 martie 2021

Conferința Republicană a Cadrelor Didactice

 În zilele de 27-28 februarie în cadrul Universității de Stat din Tiraspol a avut loc în regim online CONFERINȚA REPUBLICANĂ A CADRELOR DIDACTICE, ediția a IV-a. Conferința științifico-metodică a avut drept scop diseminarea experienței de succes a actanților implicați în procesul educational; asigurarea transferului metodelor și experiențelor reușite în realizarea unei educații de calitate; constituirea unei relații de parteneriat între instituțiile de învățământ superior și general.

Forumul ș-a început cu ședința în plen, apoi au urmat ședințe în secții. Facultatea Biologie și chimie a fost responsabilă de activitatea secțiilor Didactica Biologie și Didactica Chimiei. În calitate de moderatori la secția Didactica Biologiei au fost: Chiriac Eugenia – doctor, conferențiar universitar și Nedbaliuc Boris – doctor, conferențiar universitar, iar la secția Didactica Chimiei: Chișca Diana – doctor, conferențiar universitar și Codreanu Sergiu – doctor, lector universitar

În cadrul secției Didactica Biologiei au fost puse în discuţie diverse probleme ce țin de metodologia învățării Biologiei din perspectiva interdisciplinarității; strategii de stimulare a motivației elevilor; implementarea proiectelor STEM în cadrul activității de cercetare; oportunitățile utilizării tehnologiilor digitale/virtuale în procesul instructiv-educativ la Biologie etc.

Cadrele didactice și-au expus părerile privind nivelul înalt de organizare a Conferinţei Republicane a cadrelor didactice, și că asemenea întruniri sunt foarte benefice, unde sunt organizate dezbateri importante referitoare la cele mai stringente probleme din domeniul educațional. De asemeni, a dezvolta și în continuare bunele practici ce ţin de organizarea diverselor întruniri ştiinţifice cu cadrele didactice din instituţiile preuniversitare de învăţământ, precum și în cadrul seminarelor stiinţifico-metodice la disciplinele biologie și chimie.

În cadrul secţiei Didactica Chimiei au fost conectați online 78 de persoane. Conform ordinei prestabilite și orarului, activitatea secției s-a început la ora 1300 și s-a finalizat la ora 1820, aceasta incluzând prezentarea a 15 rapoarte de către partcicipanți.


Pe parcursul desfășurării activității secției Didactica chimiei s-a păstrat o atmosferă de lucru destul de constructivă, cu sesiune de întrebări și răspunsuri, schimb de opinii, uneori cu completări și cuvinte de laudă și încurajare la adresa prezentatorilor. Din luările de cuvânt ale participanților, atât în plen cât și la încheierea sesiunii, am constatat că au fost prezentate lucrări destul de interesante și actuale, unde colegii s-au împărtășit cu experiența în domeniul cercetării și cel didactic și unele din bunele practici, care au avut un impact motivațional în activitatea didactică, vor fi preluate de unii profesori și implementate în activitatea lor profesională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.