duminică, 5 iunie 2022

Seminarul științific național „Pavel Pulbere – promotor al didacticii biologiei în Republica Moldova”

 

La data de 27 mai 2022, în cadrul Facultății Biologie și chimie, Universitatea de Stat din Tiraspol (cu sediul în municipiul Chișinău), s-a desfășurat seminarul științific național „Pavel Pulbere – promotor al didacticii biologiei în Republica Moldova”. La seminar au participat circa 50 de persoane, cadre didactice din învățământul general și universitar, studenți ai UST.

Cuvânt de salut pentru auditoriu a adresat Rectorul UST, Eduard COROPCEANU, dr., profesor universitar – Pavel Pulbere – promotor al didacticii Biologiei în Republica Moldova. Dl E. COROPCEANU s-a axat pe aportul indubitabil al profesorului Pavel Pulbere la dezvoltarea didacticii de biologie în țara noastră. A accentuat erudiția sa și rezultatele remarcabile ale muncii depuse de Pavel Pulbere în calitate de cercetător în domeniul fiziologiei omului.

Raportorii evenimentului au fost:

Lora MOȘANU-ȘUPAC, dr., conf. univ. - Pavel Pulbere – profesor, manager prin vocație, exemplu de bonomie - a realizat o prezentare în stil de basm, unde a relatat despre copilăria lui Pavel Pulbere, formarea sa ca cercetător, pedagog, manager. Au fost remarcate calitățile umane deosebite – bonomie, amabilitate, altruism, optimism, sociabilitate, calități de lider etc.

Aurelia CRIVOI, dr. hab, prof. univ., USM - Pavel Pulbere - patriot al neamului - care a relatat despre experiența colaborării dintre USM și UST prin intermedierea domnului Pavel Pulbere în perioada de evacuare a Universității de Stat din Tiraspol în Chișinău.

Valentina CIOCHINĂ, dr., conf. cerc., Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie - Contribuția doctorului în biologie, conferențiarului universitar Pavel Pulbere în dezvoltarea Fiziologiei omului și animalelor în Republica Moldova - care a depănat amintiri despre orele captivante de Fiziologia omului predate de Pavel Pulbere, interesul deosebit manifestat de studenți pentru cercetare.

Nina LIOGCHII, dr., conf. univ., Institutul de Ecologie și Geografie - Profesorul trăiește prin discipolii săi - care a accentuat atenția la calitățile umane ale domnului Pulbere, la erudiția vastă, harul și talentul său pedagogic.

Pavel PÎNZARU, dr., conf. cerc., cercetător științific superior, Grădina Botanică Națională (Institut) ˮAlexandru Ciubotaruˮ - Pavel Pulbere un om erudit și pedagog cu vocație - a consacrat familiei Pulbere o specie de plantă nouă descoperită de dumnealui – Centaureea pulberiana.

Odetta ȚÎGANAȘ, dr., conf. univ., IPLT ˮSpiru Haretˮ - Abordări metodologice în predarea biologiei - s-a axat pe calitățile remarcabile de pedagog ale domnului Pulbere, la abordările inedite ale problemelor de fiziologie la orele sale.

Grigore ANDREI, șeful arhivei AȘM, masterand UST - Amintiri despre Pavel Pulbere - și-a amintit de relația sa specială cu profesorul Pavel Pulbere în anii de studenție, de atitudinea extrem de binevoitoare a dlui Pulbere față de studenți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.